Home / Utomhus / Anlita en trädgårdsarkitekt

Snön smälter sakta nu och vi börjar se de första tecknen på att våren är på väg. Det är blommor som sakta börjar krypa upp ur marken, skott på träden och gräset som börjar få tillbaka sin gröna glans. Det är redan nu man ska börja planera inför sommaren och hur trädgården ska se ut. Många kör en standard och åker till ett växthus eller handelsträdgård i närheten och köper på sig en del växter som planteras runt om i trädgården, andra tar nytta av att det finns en trädgårdsarkitekt i Stockholm och gör ett större projekt av det hela.

trädgård stillhet

Vår och sommar står inför dörren och det är dags att börja fundera på vad man ska göra med den vanligtvis ganska tråkiga trädgård. Ja där finns ett helt gäng med rabatter som ska underhållas och kanske något fruktträd som ska beskäras och skördas. Det finns dock bot på vår eländiga trädgård och det heter trädgårdsarkitekt! En trädgårdsarkitekt går igenom dina önskemål och försöker på bästa sätt möta dessa samtidigt som denne också tar fram en snygg och funktionell design.

Det här gör en trädgårdsarkitekt

Det låter otroligt avancerat så fort ordet arkitekt kommer med i mixen, och det är det! Om en trodde att det var enkelt att anlägga en hel trädgård utifrån en framarbetad design så trodde ni fel! Det är klart att det kanske inte får lika illa om en trädgård råkar bli fel i måtten med ett par cm som hur illa det kan gå på ett bygge. Men det är helt klart en hel vetenskap att kunna ta fram en trädgård som både är estetiskt tilltalande och samtidigt funkar för kunden. Det här ingår i en trädgårdsarkitekts arbete:

  • Kartläggning av trädgård, mått och planritning ska tas fram för att sedan kunna gräva och plantera som planerat. Det är exempelvis viktigt att veta hur jord och grävområdet ser ut innan planeringen börjar.
  • Tillsammans med kunden går man igenom önskemål och växter och liknande. Långt ifrån alla kunder vill ha växter som är svåra att sköta och därför kan det komma att bli aktuellt att köpa in lättskötta växter.
  • Arbetet kan börja efter satt budget och när arbetet är avslutat finns det chanser till att utveckla ett avtal om skötsel i efterhand. Det är smart och smidigt då den som anlagt trädgården har störst kännedom om hur tanken är att det ska se ut när allt börjat växa till sig.

Det är verkligen ett yrke som underlättar för många husägare som inte har gröna fingrar och tjänsten är framtagen för att kunna leverera vackra trädgårdar. Något som helt klart kan gynna ett helt område. Det kan till och med vara en bostadsförening som vill ha en mer attraktiv yta för de boende och då kan en trädgårdsarkitekt ta på sig det jobbet direkt. Stora som små arbeten gör inte arbetet mindre viktigt, och utmaningen är alltid att göra en trädgård unik i sitt slag men med hänsyn till kunden.

planterar häck