Home / Tips / Återigen: satsa på solceller!

Nu när det är vintertider och fasligt kallt över hela Sverige så är det säkerligen många som svär över de dyra elräkningarna som ramlar ner i brevlådan. Kul är det inte, det är förståeligt – men det finns ju faktiskt alternativ. Tidigare har vi skrivit om att satsa på solceller, och det är helt klart dags att slå ett slag för saken ännu en gång. Så här stod det till exempel i ett tidigare inlägg:

Elpriserna skjuter i höjden, och det blir allt viktigare att minska sitt beroende av olja och andra fossila bränslen. Ett bra sätt att få ner kostnaden för sin elförbrukning, och samtidigt göra en insats för miljön, är att installera solceller på sitt hus. Detta är lönsamt även i Sverige, eftersom vi har många soltimmar under sommaren.

Och det är verkligen som inledningen säger – det är lönsamt, för dig som person och för hela världens miljö. Det här med solceller behöver inte heller vara så komplicerat, och om du inte riktigt har förstått hur det fungerar så kan det enkelt förklaras på följande sätt:

En solcell fungerar som en diod, vilket betyder att den leder elektrisk ström i en riktning. Om dioden blir belyst uppstår elektrisk ström. En cell ger låg spänning, men många tillsammans kan ge tillräckligt för att bära ett hus.

Det är otroligt smart och någonting som fler och fler bör undersöka och införskaffa. Det går kanske inte att leva på solceller ett helt år, det är förståeligt och speciellt om det handlar om ett kallt och mörkt land som Sverige. Att däremot förlita sig på solceller under sommaren kan innebära en bättre ekonomi, och helt enkelt en bättre miljö.