Home / Tips / Bygg en mysig stuga på tomten

När man har ett sommarställe kan det ibland uppstå problem att man kan bli lätt trångbodd. Om man köper ett sommarhus som är något äldre byggt kan det vara så att de var trångbodda vilket man inte vill ha idag. Istället för att förstöra sitt ursprungshus med en nyutbyggnad kan det därför vara smart att istället bygga en gäststuga på tomten. Då slipper man delvis att ens gamla hus blir ”nybyggt” och på det sättet kan man få fram fler sovplatser.

Att bygga en ny stuga är dock inte det enklaste man kan göra. Från början måste man se om man får plats med en stuga på tomten varpå den också ska stå placerad. Det gäller också att själv veta hur man vill att sin stuga ska se ut. Man måste ställa frågan om man vill att stugan ska bli ett ”mini-hus” med eget badrum och kanske en matplats? Därefter måste man ansöka om bygglov hos kommunen innan man också måste bestämma sig för om man ska bygga själv eller om man ska ta in en extern firma.

 

Bygg själv eller ta in extern firma

Själva stugbygget är något som tar tid och som kan vara krävande både tids- och materialmässigt. Tar man in en byggfirma ska man absolut tänka på att ta in offerter och jämföra olika firmor, ta referenser och kolla upp firman innan man gör något annat. När man sedan ska skriva kontrakt är det bra om man gjort upp i förväg hur lång tid det ska ta osv. Att vara noggrann kan löna sig då man slipper problem med byggare som inte vet hur man ska göra. Gå därför alltid efter experternas råd.

Ett stugbygge kan ta upp till ett år då man först måste få till en stadig grund som huset kan vila på, för att sedan bygga upp själva väggarna och sedan taket. Därefter måste man se till att bygga invändigt med bl.a. isolering etc. Att bygga hus kan komma att kosta en del, därför kan det vara bra om man gör en ekonomisk kalkyl innan bygget. Jämför därför priser kring materialkostnader. En bra sajt man kan använda sig av är Bygghemma som nås via www.bygghemma.se, där man kan köpa material till bra priser.