Home / Fastigheter / Egendomar och fastigheter

Om man äger land eller tomter kan man också sälja av bitar av detta, för att inte säga allt. Men hur går man tillväga egentligen?

Röd stuga - MINDREVill man sälja tomt kan man bland annat läsa om hur man går tillväga på Lantmäteriets hemsida. Denna myndighet kartlägger Sverige och registrerar samt säkrar ägandet av alla fastigheter och hanterar dessas gränser. Hos Lantmäteriet kan man få information och även dokumentation om just Sveriges geografi men även kan man få hjälp med att stycka av tomter och förändra fastighetsgränser inför en försäljning av egendom. För att registrera att du är ägare av en fastighet är det viktigt att ansöka om lagfart, något som visar på att just du är ägare. Detta ska även ske inom tre månader efter det att ett köp har ägt rum. För att ansökan om lagfart ska beviljas krävs:

  • Köpehandling i original. Köpehandling kan vara till exempel köpebrev eller köpekontrakt.
  • Om köpebrev, som skickas in, nämner köpekontrakt ska även kontraktet i original eller bestyrkt kopia skickas in.
  • Om köpekontrakt, som skickas in, nämner köpebrev ska köpebrevet i original eller bestyrkt kopia skickas in.
  • Fullständig fastighetsbeteckning med kommun, traktnamn och nummer.

Tydligen finns det många tomter som är obebyggda runt om i Sverige, en bank av tomter som behöver komma ut på marknaden enligt en artikel på Dagens Industri.

Paret Beckham säljer lyxvilla i södra Frankrike

Några som verkligen förlorat på ett köp av egendom, är inga mindre än David och Victoria Beckham, som nu ska sälja sitt hus i södra Frankrike, något vi kan läsa om i Göteborgs-Posten. Där beskrivs det nämligen om hur paret har lagt hela 55 miljoner kronor på att renovera lyxvillan sen de köpte den 2003. Men nu, 13 år senare, är det endast värd tio miljoner mer än inköpspriset – trots omfattande renovering. En smärre förlust alltså, och kanske för att villan är inredd helt utan smak eller personlighet samt att det går rykten om att det dessutom är hemsökt av husets förra ägare. Lokalborna sägs inte heller komma att sakna paret Beckham eller deras barn, med tanka på att de aldrig är på plats. De har redan en hel massa fastigheter runt om i världen, så pass många att de inte hinner besöka alla. Huset som de nu ska sälja har åtta sovrum, sju badrum samt en 800 000 kvadratmeter stor tomt. Något som nog är idealistiskt om man vill åt total avskildhet.