Home / Utomhus / En lyxig pool

Det är många som vill ha en pool i sin trädgård. Men ofta finns det något som sätter käppar i hjulet för detta. Är inte en pool väldigt dyr att bygga? Och måste man inte gräva ned den? Det finns många frågetecken av denna typ när det gäller en egen pool, men vi ska göra vårt bästa för att räta ut dem i detta inlägg. Nästan vem som helst kan bygga en pool, och det är fler tomttyper än man först kan tro som passar bra för pooler.

Det finns många fördomar om pooler. Några av de vanligaste är de följande:

  • Pooler fungerar bara på platta tomter. Har man en stenig eller bergig tomt måste man spränga för att bygga en pool.
  • Det krävs stora kunskaper för att bygga en pool på egen hand.
  • Om man väljer att anlita hantverkare för att bygga en pool blir det mycket dyrt.

Insatsen i möda och pengar

Vi kanske ske börja med att säga att en pool alltid kostar mycket pengar. Det går liksom inte att komma ifrån. Det betyder dock inte att det är dyrt med pool, inte i förhållande till vad man får för pengarna. Detta gäller vare sig man väljer att bygga poolen själv, eller anlitar hantverkare. Det går att göra arbetet själv, men även för en liten pool tar det tid, och man kommer för det allra mesta att bli tvungen att hyra en grävmaskin, be anhöriga om hjälp etc. När poolen väl är färdig kommer den dock att vara värd allt arbete och alla pengar som har lagts ned.

Pool på ”besvärlig” tomt

Det går även alldeles utmärkt att bygga en pool på en kuperad, bergig eller stenig tomt. I dessa fall kan man dock inte gräva ned poolen. Istället får man ställa den på marken, med ett trädäck runt. Ett sådant däck blir ofta en naturlig plats för umgänge under vår och sommar. Man kan ställa dit trädgårdsmöbler, vilket gör det till ett rent nöje att hålla koll på badande barn. Med en bra uppvärmning i poolen blir badsäsongen dessutom lång, även i kalla Sverige.

Vill du veta mer om vad som är bra att tänka på när du planerar för en eventuell pool, läs då denna artikel i Svenska dagbladet.