Home / Renovera / Få ett tak i toppskick

Taket är ett av husets viktigaste delar. Kanske till och med den viktigaste. Med ett tak i bra skick kommer huset att hålla länge tack vare att det är skyddat från vädrets makter.

För att taket ska klara av att göra sitt jobb gäller det att underhålla det regelbundet. Uppstår en skada bör den omedelbart åtgärdas så att den inte riskerar att bli värre. Är taket i dåligt skick bör det bytas ut och läggas om. När du behöver göra en takomläggning är det viktigt att anlita proffs för att slutresultatet ska bli bra. På www.tak20.se kan du läsa mer om Tak 2.0 och vilka tjänster de erbjuder. De utför takrenoveringar, takomläggningar samt hjälper till med akuta skador snabbt.

Tänk på det här vid takläggning

Rooftop,In,A,Newly,Constructed,Subdivision,In,Kelowna,British,ColumbiaOavsett om du ska renovera ett ödehus eller om du endast behöver byta ut taket är det viktigt att vara noggrann vid takomläggningen. För att taket ska bli bra krävs att även underarbetet blir rätt gjort. Det behövs bland annat skyddande takpapp, bärläkt och extra tätning runt skorsten och andra kanter. Att lägga om taket på egen hand är svårt om du inte har rätt erfarenhet och kompetens. Det är dessutom ett farligt arbete eftersom det sker på hög höjd. Det bästa är att anlita en professionell takfirma med erfarenhet av takomläggning. Eftersom det är möjligt att sänka kostnaden med rotavdrag behöver inte priset bli alltför högt.

Undersök taket regelbundet

Även om ditt tak ser ut att vara i bra skick bör du ändå undersöka det regelbundet. Ofta syns inte fuktskador förrän de har spridit sig ordentligt. Upptäcker du misstänkta fläckar vid takreglarna bör du anlita en takfirma som kan komma och besiktiga taket. Att åtgärda tidiga skador är mycket billigare och enklare än att byta ut ett helt tak när problemen har spritt sig..

Välj rätt stil på taket

Om du måste byta ut taket gäller det att välja ett tak som passar till husets byggnadsstil. Vilken stil som passar beror på husets utformning. Taket på ett funkishus i vitt eller svart bör inte ha ett romantiskt utseende med burspråk eller liknande utsmyckningar. Ett romantiskt tak fungerar däremot utmärkt för en röd stuga på landet eller på en elegant villa i förortsmiljö.