Home / Hantverkare / Farligt med dåliga byggen

Den som är inblandad i en renovering eller ett husbygge måste verkligen veta vad hen sysslar med och det är minst lika viktigt att rätt material används. En bostad som inte är byggd korrekt kan bli rena dödsfällan.

390737--

I Expressen kan man läsa om att en dålig renovering blev en dödsfälla. Det började nämligen brinna på vinden i ett hyreshus i Ystad och brandmännen litade på att byggnadens brandskydd skulle hålla ett litet tag. Men den dåliga renoveringen av fastigheten gjorde att en 73-åring dog när rök tog sig in i hans lägenhet. Räddningstjänsten säger att de trots att den här mannen dött, gjorde allting rätt på plats. Lägenheterna i hyreshus ska nämligen vara utrustade med så kallade brandceller som ska stå emot eld och rök i 60 minuter. Detta har dock inte fungerat på grund av den dåliga renoveringen som gjorts av huset i slutet på 1990-talet.

Måste hålla kvalitet

Den här incidenten är verkligen ett tydligt exempel på att det är oerhört viktigt att alla renoveringar som görs av hus görs på ett ytterst professionellt sätt. Inte bara för att byggnaden ska hålla, utan även för att sådant här inte ska kunna inträffa. Den som bygger eller renoverar ett hus måste alltså se till att allt från fästelement och stommar, till personerna som jobbar med bygget håller allra högsta klass och kvalitet.

Opålitliga hantverkare

Även om man tycker att dessa problem inte borde finnas, är de faktiskt en verklighet och många byggarbetare och hantverkare vet inte riktigt vad de sysslar med. Ytterligare ett exempel kan man finna i Metro där det skrivs om att hantverkare varit hos en man och lagt in golvvärme. De struntade dock i att jorda elen och sa att mannen kunde göra det själv. Skulle han använda sitt värmegolv i dagens skick, finns en risk att det sker en allvarlig olycka.