Home / Fastigheter / Fuktskada i hus

Fuktskador i hus är ett av de vanligaste problemen som kan dyka upp i ett hus i Sverige. Det beror på att vi har ett klimat med stora temperaturförändringar och har en hög luftfuktighet. Snö som smälter, mark som kyls och luft som värms är gynnsamma förhållanden för att fukt ska bli ett problem i ett hus. En avfuktare brukar hjälpa att förhindra sådana skador.

På https://arctusnordic.se/ kan du läsa om hur fuktskador uppstår och vad en avfuktare kan hjälpa dig med. De är experter på fukt och erbjuder klimatsmarta, energieffektiva avfuktare som är anpassade efter det nordiska klimatet. Det är bra att höra av sig till etablerade företag eftersom det förekommer en del oseriösa aktörer.

Köpte fuktskadat hus

När man köper en bostad är det köparens plikt att besiktiga huset ordentligt innan köp. Tyvärr är det många gånger som det inte riktigt framgår, och oerfarna husköpare brukar kunna hamna i fällan. En familj köpte ett 20-talshus utanför Umeå och anlitade en besiktningsman som kunde konstatera att husgrunden var fuktskadad. Familjen fick lov att riva upp hela nedervåningen och kunde under en period bara använda ett rum i hela huset – för hela familjen.

Det händer också att hyresgäster på olika sätt upptäcker fuktskador i hyresrätter. Det är hyresvärdens ansvar att se till att det inte förekommer sådana typer av fel och skador i ett hus den hyr ut. I ett fall var det fuktskadade flyttkartonger som fick hyresgästerna att bli oroliga. Ett tecken på att du har en fuktskada hemma brukar vara att du har silverfiskar. De trivs i fuktiga, gärna våta miljöer, och upptäcker du silverfiskar i utrymmen som sovrummet, köket eller vardagsrummet bör du anlita en besiktare.