Home / Renovera / Nu blir slottet rosafärgat

Tänk att en färg kan få en sådan stor uppståndelse. Ja, kommer man till slottet så får kanske allt stor uppståndelse när det kommer till att göra om. Nu har det i alla fall blivit klubbat att den nya färgen kommer att bli varmrosa. 

Att fasadputs kan få en sådan stor uppståndelse är ganska intressant och säger en hel del om hur viktigt det är med att fasaden ska få just den rätta känslan. Under de närmaste 20 åren kommer nu Slottet att få sig en otrolig och välbehövd make-over då hela fasaden samt stendekorationer kommer att rustas upp. För detta ligga kalas kommer Statens fastighetsverk att ta en miljard kronor . Men valet va färg var absolut inte ett självklart val.

Det varmrosa valet

”Jag kallar den för varmrosa: rosa med gula inslag som ger en varm lyster, man skulle kanske också kunna kalla den för gammelrosa.”(läs mer)

Varmrosa eller gammelrosa. Detta val var ett självklart val för många, men ändå så har slottets färg debatterats många gånger och vissa hävdar att man ska jobba åt det mer bruna hållet. Varför man valde den rosa var för att man ville finna en kulört som framhäver fasadens viktigaste element, nämligen stenen. Den puts som kommer på nu har även varit samma val man använde vid förra sekelskiftet samt förnyelse av putsen i mitten av 1900-talet. Då slottsarkitekten hävdar att detta är den bästa färgen vi kan använda oss av och som på bästa sätt kommer representera och lyfta fram slottet så kan vi inte annat än att hålla med och hoppas att när allt blir färdigt om några år så kommer vi känna att vi gjorde rätt val. För det är inte riktigt så att vi kan göra om och göra rätt.