Home / Renovera / Plåt som takmaterial

De allra flesta hus i Sverige har plåt på taket. Fördelen med plåt är att det är ett lätt material och går att forma lite som man själv vill ha det. Det går att ha både på brant sluttande tak och på tak med många varierande vinklar variationer.

Att göra plåtarbete själv går bra, man kan köpa plåtmaterial på byggvaruhandlarna. Tänk dock på att många hus inte är standardiserade på det sättet så måtten kan variera kraftigt. Därifrån kommer du behöva anpassa formen och storleken en del själv.

Lägga plåttak för en lekman

Det är relativt enkelt att lägga plåt på taket själv. Plåten kan man skarva och lägga omlott på varandra och behöver inget proffs, så länge man har någorlunda koll på vad som ska göras. Har ditt hus inte några specifika variationer utan är slätt kan du enkelt lägga taket själv. Har ditt tak viss variation eller något utstickande parti kan du alltid anlita en plåtslagare för att utföra de svårare delarna åt dig.

För att utföra ett takarbete med plåt behöver du en pltsax, en falstång och en plåtslagarhammare. Har du inte dessa verktyg kommer det bli svårt att få till ett snyggt resultat. I byggahus.se finns en mycket god redogörelse för hur du på olika sätt kan lägga tak och annat plåtfix, en läsning av den sidan är att rekommendera om du funderar på att göra det själv.

Det finns också plåt på rulle som är enkelt om du vill lägga ett plåttak på en enklare friggebod. Plåten kommer som en rulle som du sedan kan rulla ut och montera fast själv och arbetet är, förutom tungt, mycket enkelt och gör att göra både själv men gärna med någon i närheten som kan hjälpa till.