Home / Renovera / Plåtarbeten – göra själv eller anlita plåtslagare?

Intresset för byggnadsvård och renovering är stort i Sverige nu för tiden, men det är inte alltid som man har kompetensen för alla uppgifter. Hur är det exempelvis med plåtarbeten: blir de bäst om man anlitar en plåtslagare?

Hus med plåttak vid sjöSvenskarna renoverar som aldrig förr, och det handlar inte bara om att slänga ut det gamla och ersätta med nytt. Det kan också handla om att riva ut det halvnya och ersätta med gammalt, att ersätta nytt eller halvnytt med ännu nyare i gammal stil, eller helt enkelt om att ta hand om det gamla, så att det ska hålla i ytterligare lika många år som det har gjort hittills. Allt detta kan sorteras in under begreppet byggnadsvård.

Det är viktigt att arbeta med material av god kvalitet när man ägnar sig åt byggnadsvård. Dels blir resultatet mer tidstroget och därmed vackrare, men det är också mer hållbart. Så här säger Anna Slåtteby på Gysinge byggnadsvård.

-Vissa tänker ”Oj, vad dyrt” om material av hög kvalitet, men det blir inte dyrare i längden, säger Anna. Plastfärg är så stark att den kan få hela fasaden att ruttna, medan linoljefärg och slamfärg är väl beprövade material som är lätta att underhålla och som aldrig kan skada underlaget. Då blir det enklare för våra barn.

Plåtens betydelse

Byggnadsvård kan omfatta många olika saker, beroende på vilken period ens hem är ifrån. En viktig fråga är också hur mycket man som husägare kan göra själv. Ska man anlita en plåtslagare för samtliga plåtarbeten, eller kan man beställa det man behöver från en firma som www.sarholms.se och montera det själv? Det är inte en fråga vi kan svara på här. Det enda vi kan säga är att plåtarbeten har stor betydelse för hur man uppfattar en byggnads exteriör. Det är därför som plåtarbeten på kyrktak uppmärksammas så mycket, exempelvis här (Österbotten i Finland) och här (Sollefteå).