Home / Blandat / Praktisk vs. opraktisk

När man läser slöjd i skolan finns det de som har lätt för slöjd respektive svårt för det, och det är inte så konstigt eftersom man är bra på olika saker. Däremot kan slöjd avslöja hur man kommer klara av senare tillflykter i byggandet. Däremot kan man inte säga att om man var duktig eller dålig i slöjd när man var ung så kommer man också vara samma när man blir äldre. Det där kan så klart utveckla sig och att en person som hade svårt för det blir bättre respektive sämre i vuxen ålder. Talang kan man dock skapa sig om man övar och inte ger upp.

Många gånger i livet kommer man ställas inför olika val. Ett av dessa val är om man vid ett bygge ska bygga själv (som amatör) eller om man ska köpa färdigbyggt. Bland alla dessa val måste man ställa fördelar mot nackdelar och själv försöka komma fram till en bra slutsats. Är det bättre att bygga själv eller att ta in hjälp för det/köpa färdigköpt.

Fördelar och nackdelar

Fördelar att bygga själv är att man får öva sina byggkunskaper, man får pröva på att välja virke och öva sina färdigheter i verktygslådan. Men när man bygger själv måste man ha kunskapen för att bygga. Den kan man givetvis skaffa sig, men det är svårt att få det rakt och snyggt om man inte har erfarenheten. Vänder man på steken och väljer att köpa färdigmonterat eller att någon annan sätter ihop det åt en får man en helhet som man vet blir snygg, ser bra ut och som fungerar utan större problem. Det som kan vara nackdelen är att man antagligen måste betala en summa extra för att få det färdigmonterat. Exempelvis om man ska köpa en säng, då måste man välja mellan att bygga en sängstomme själv eller att köpa den färdig, alternativt köpa den helt klar för färdig leverans hem direkt på nätet via sängföretag som Sleepo.