Home / Renovera / Renovera hela vägen

När man ska renovera är det lätt att lägga väldigt mycket fokus på helheten, och visserligen är det inte fel eftersom det är väldigt svårt att få till ett hem utan en bra grund. Men kanske hinner man tappa fokus under renoveringens gång?

När det ska till att renoverar gäller det att ha en plan. Helst en ordentlig sådan. Vad ska utföras, i vilken ordning, vad behövs det för material och måste jag ta hjälp av hantverkare till vissa delar? Det kan vara mycket att planera och fundera över och en lång process, och risken är att du kanske slutar tänka på detaljer eller sådant som inte omedelbart är självklart att det behövs när du väl börjar närma dig slutet av projektet. Är man dessutom ett par som ska samsas om renoveringen och utföra den tillsammans kan det hända att relationen får ta en del stryk som vi kan läsa i den här artikeln från Sydsvenskan. Om man börjar bråka och tjafsa kanske man tappar fokus från projektet och då kan även det göra att man missar viktiga saker. Några av dessa saker kan vara:

  • Man glömmer bort att tänka på akustiken i de rum och kan behöva en bra sådan. Om du köpt undertak på undertaksbutiken ser du till att rummet som de monteras i får en alldeles utmärkt ljudatmosfär.
  • Att lägga tanke och omsorg vid inredning kan vara något som man försummar mot slutet för att man helt enkelt bara vill få saker färdig. Men försök lägga den fokus som behövs på inredningen så att du inte blir missnöjd och ändå måste göra om det.
  • Fundera över möblers placering och ljuset i rummet, finns det några fönster som skulle kunna störa till exempel tv-apparaten eller liknande? Se till att rummet blir upplyst på ett bra sätt i förhållande till möbleringen. Annars blir det jobbigt när du upptäcker att förhållandet kanske inte alls funkar.
  • Något du kommer uppskatta i framtiden och du tänker på det redan nu, hur kan du göra rummet lättstädat? Lättstädade rum är en riktig fröjd och något ditt framtida jag kommer älska dig för att du tog i beaktning.

Det kan som sagt vara mycket att göra med renovering, men det du kan tänka på är att det är som när man är på väg hem från en resa, det är sent och man är trött och hungrig, och väskan känns flera ton tung och vägen hem oändligt lång. Men när du väl kommer hem innanför dörren släpper det, och det är samma sak med renovering. Det är tungt och jäkligt, men när det är färdigt är det en otroligt skön känsla som du inte skulle vilja byta mot något annat. Därför är det väst att härda ut och lägga all den tid och energi som behövs, i slutändan kommer du vara väldigt glad över att du gjorde det och du kommer slippa sitta och tänka ”Varför gjorde jag inte på det här viset när jag väl hade chansen?”. Slipp ånger, gör ordentligt från början, och stort lycka till!