Home / Vinter / Renovera med varsam hand

Att ordna så att äldre hus inte förlorar lika stor andel av energin är ofta svårare än när det gäller moderna hus. De äldre husen kan nämligen förlora en hel del av sin karaktär och sitt utseende om man genomför drastiska ändringar. Men trots detta, är det möjligt att man kan:

  • köpa PVC fönster
  • kontrollera om det går att få extra isolering
  • utföra tätningsåtgärder i huset

Fönster och dörrar är en viktig del för att kunna spara energi. Det är speciellt i äldre hus som man förlorar en betydande del av energin via husets fönster. Åtgärder som man kan göra för att hindra att detta sker är att täta de befintliga fönsterkarmarna. Det går också idag att byta ut de äldre fönsterna mot moderna PVC-fönster utan att riskera att den äldre stilen går förlorad.

Att den husets tidstypiska stil kan gå förlorad när man ger sig i kast med uppgiften att renovera, är vanligt men går att undvika om man prioriterar rätt typer av åtgärder. Vissa tidsepoker är mer känsliga för vissa typer av åtgärder. Men det går att renovera osynligt på sätt som inte sätter spår för ögat.  Många åtgärder kan göras på insidan istället för på utsidan.  En mer ekonomisk form av uppvärmning är i många äldre hus en bra åtgärder, som är viktigt både för energiförbrukningen och för plånboken, utan att göra intrång på husets historia. En mer noggrann plan att följa om man vill ta det säkra före det osäkra, kan man läsa om här.