Home / Utomhus / Så anlägger du en gång i trädgården

En vacker gång i trädgården är ett enkelt sätt att snabbt skapa struktur. Genom att välja vackra kombinationer av olika typer av stenplattor och dekorationsgrus ordnar du en unik trädgård. Med fina gångar och kantstenar anlägger du en vacker trädgård utan att behöva vänta flera år på att träd och buskar ska växa sig stora.

När du ska anlägga en gång i trädgården gäller det att fundera över både funktion och utseende. Det finns många olika typer av stenar att välja mellan och ofta passar det bra att använda till exempel kullersten vid ett klassiskt trähus medan stora släta stenar brukar passa bättre vid ett hus i mer modern stil.

Bygg en egen trädgårdsgång

Att anlägga en egen gång i trädgården är ett av de mest effektiva sätten att snabbt utforma en vacker trädgård. Det finns många olika slags stenar och grus att välja mellan så det gäller att fundera igenom vad som passar bäst på din tomt. Hos Flisby sten hittar du allt du behöver när du ska anlägga en gång i trädgården. Här kan du bland annat välja mellan kalksten, granit, singel till grusgången och zinkplattor som kantsten. Om du vill kombinera olika material i trädgården är ett bra alternativ att anlägga olika typer av gångar på olika ställen i trädgården. Vid entrén och garageuppfarten är det ofta praktiskt med hållbara stenplattor som det är enkelt att köra både bilar, cyklar och barnvagnar på. Runt omkring i trädgården mellan till exempel växthus, grönsaksland och liknande kan det vara vackert med en slingrande grusgång som knastrar svagt när du går på den. Rama gärna in grusgången med breda kantstenar så att inte gruset hamnar i gräsmattan. Stenplattor som kantsten är också mycket praktiskt att ha vid rabatter och buskar. På så sätt går det enklare att klippa och sköta om gräsmattan och du undviker också att gräset växer in i rabatten.

Skapa ordning och reda i trädgården

  • Gångar i trädgården ger snabbt en snygg inramning av gräsmattan, rabatter och andra ytor.
  • Gångar gör att du slipper bli lerig om fötterna och räddar även gräsmattan från att trampas ner.
  • Med breda kantstenar runt rabatter och buskar skapas en känsla av harmoni och trädgården får snabbt ett välvårdat utseende.