Home / Tips / Sugen på att lägga nytt golv?

Är man en av alla dem som har plastmattor kvar i bostaden eller sommarhuset, anser man kanske inte längre att det ger samma uppiggande känsla som det gjorde när mattorna lades in. Snarare är det idag riktiga och vackra trägolv som skapar den hemtrevliga känslan för de flesta. Det finns dock en del saker man bör undersöka innan man bestämmer sig för att lägga nya golv och riva ut den gamla mattan.

Kontrollera skicket och virkets status

Är det i ett sommarhus som ofta har stått lite fuktigt kan det vara bra att kontrollera skicket på det brädor som ligger under det nuvarande golvet. Det kan exempelvis handla om att få hjälp med att göra en fuktmätning för att undvika mögel och begynnande fuktskador. Företag som Ocab.se, är proffs på detta och kan utföra de mätningar och kontroller som behövs för att man ska kunna vara säker på att ens hus mår bra.

Beräkna materialkostnaden och hur mycket som kommer att behövas genom att mäta de ytor där golvet ska läggas. Se också till att de verktyg som behövs för att utföra jobbet finns hemma om det är så att du ska göra det på egen hand.

Hur ska golvet läggas? I vissa fall använder man tekniken att spika fast de nya brädorna i underliggande reglar. Men brädorna kan också limmas fast i varandra, något som brukar kallas för att man lägger ett flytande golv. Moderna golv finns också med möjligheten att klickas ihop med varandra.  I övrigt behöver man fundera på:

  • Träslag, alla har de olika egenskaper.
  • Vad rummet kräver för typ av trä.
  • Hur man vill kunna behandla sitt golv i framtiden.