Home / Renovera / Ta hand om skorstenen vid renovering

Om du tar över ett gammalt hus med eldstad är det viktigt att ta hand om skorstenen. En välskött skorsten är nämligen ett måste för att kunna elda inomhus. Det kan komma väl till pass vid ett strömavbrott eller annan nödsituation.

Har du köpt ett äldre hus som har kakelugn, vedspis, kamin eller öppen spis? Kontrollera i så fall skorstenen innan du eldar i eldstaden, såvida du inte fått klart besked om huruvida det går att elda i samband med köpet. Anlita alltid professionell hjälp för att få hjälp med skorstenen, vare sig det gäller inspektion eller reparation. Läs mer på http://www.murarestockholm.se/ om vilka skorstensarbeten som en murare kan utföra.Eldstad med insats

Skorstenen är en av fällorna som Aftonbladet listar i den här artikeln. Den handlar förvisso om torp, men är applicerbar även på hus för åretruntboende. Det är viktigt att inte elda i en eldstad om skorstenen är belagd med eldningsförbud. Eventuellt kan en provtryckning behöva göras. En anledning till att det är viktigt att inte elda i skorstenen innan den är kontrollerad är att det kan uppkomma en soteld, där sotämnen i skorstenen börjar brinna. Detta kan i värsta fall leda till en allvarlig eldsvåda. Ibland blir dock konsekvenserna inte så allvarliga, som i det här fallet från Arvidsjaur.

Eldstäder för sämre tider

Att se till att det finns minst en funktionell eldstad i huset är också ett sätt att försäkra sig om att man kan värma upp åtminstone en del av bostaden vid ett eventuellt strömavbrott. Familjen som porträtteras i detta bostadsreportage hade turen att hitta en villa där de förra ägarna byggt skorstenar så att alla eldstäder går att använda. En tidigare ägare moderniserade huset på 70-talet, men några kakelugnar fick vara kvar. Kanske tog pengarna slut efter att fasaden klätts in med mexitegel. Sammanlagt har bostaden fem kakelugnar, en öppen spis och vedspis i köket.

Har man en vedspis, och ett vedförråd, kan man klara sig ganska länge vid en nödsituation. Fler och fler blir medvetna om detta, och därför ökar intresset både för att bygga nya skorstenar och eldstäder, och för att renovera de som redan finns.