Home / Renovera / Verktyg för professionella snickare

En professionell snickare bör alltid ha en uppsättning med bra verktyg i verktygslådan. Men alla verktygen är inte nödvändiga för hobbysnickaren.

Hobbysnickaren kan behöva verktyg för finsnickeri, som till exempel stämjärn, lövsågar och brännmärkningsverktyg. Hållbara verktyg kan till exempel vara gjorda av härdat järn av specialstål.

Så ser verktygslådan ut för snickaren

En snickare som exempelvis arbetar med byggarbete behöver en lång rad verktyg och tillbehör i sin verktygslåda. Minst en stadig hammare bör finnas med. Tillverkarna av hammare beskriver vikten i ounce som förkortas oz. De vanligaste hammarvarianterna är 16 eller 20 oz. De väger då 453 gram respektive 566 gram. Det finns fördelar med att ha hammare i flera storlekar och vikter. En lättare hammare kan vara enklare att använda och bättre ur ergonomisk synvinkel, men det beror också på snickarens egen styrka i slagen.

Förutom hammare är det bra att ha sticksåg, skruvdragare eller borrmaskin, knivar, spikpistol, snörslå, dosfräs, spik och skruvar. För att arbeta säkert är det också bra att ha hörselskydd, andningsskydd och skyddsglasögon med sig i varje projekt.

Hitta rätt snickeriverktyg för hobbyn

För de som istället håller på med hobbysnickeri är det en del andra verktyg som behövs. Ett stämjärnsset är en samling korta små knivar i olika former med långa handtag. De gör det möjligt att gröpa ur konturer i trä och på så sätt forma eller snida olika träobjekt. De kan också användas till att göra mer ytliga mönster. För att jämna till träytorna efter att formen har skapats kan det också behövas en filsats, som är en uppsättning med filar i olika former och med olika slipstyrka. Även enkelt sandpapper kan användas till samma eller liknande ändamål. För att få en bra finish på produkten är det ofta nödvändigt att använda fil eller sandpapper.

En brännmärkningspenna kan användas för att bränna in vackra mönster i trä. Exempelvis går det att bränna in olika motiv i skärbrädor, knivhandtag, skyltar och bruksföremål. Brännmärkningspennan har toppar som kan bytas ut för olika typer av mönstereffekter.

Finsnickaren använder inte alltid alla verktyg som exempelvis en byggsnickare är i behov av. Vilka verktyg som brukas till finsnickeri är dock upp till kreatören. Om större former ska skapas i trä kan finsnickaren exempelvis behöva låna en del av byggsnickarens sågar.